Vulkanturisme i Nicaragua

Jeg er fascinert av vulkaner. Symmetriske i formen og med artige varmefenomener. Sentralamerika er vulkansk og flotte stratovulkaner pryder landskapene.

image
Som seg hør og bør tar Volcan Concepcion på seg en hatt av linseskyer, som for å flotte seg for gamle værobservatører

Etter noen late uker i Panama og Costa Rica har jeg kommet meg til Ometepe i Nicaragua, en liten øy i landets største innsjø. Øya er på størrelse med Bjørnøya men har to store vulkaner i hver sin ende. Jeg har valgt meg ut Volcan Concepcion som turmål, den høyeste av de to. 1610m og aktiv men sovende. Siste utbrudd var for seks år siden. Linseskyer dannes ofte over toppen, akkurat som på Jan Mayen. Har de karmanvinder også?

image
San Jose med Concepcion i bakgrunnen

Jeg bor første natta i San Jose. Her er det ingenting annet enn pulperias og små comedores. Det gjør ingenting for jeg skal opp tidlig. Concepcion ruver gigantisk bak landsbyen og er dominerende slik Beerenberg er det på Jan Mayen.

image
På tur opp

Kl 7 morgenen etter er jeg godt i gang med å gå opp den skogkledde åsen. Dette er en teknisk enkel tur, kan bare følge en godt synlig sti hele veien til toppen. I god latinamerikansk stil er likevel guide obligatorisk og fjellet har inngangspenger. Fjell bestiges ikke gratis her. Jeg har med meg en guide og to guideaspiranter. Etter en times gange er guiden utslitt og jeg fortsetter med aspirantene. Det er bratt og tett skog overalt. Nokså raskt når vi skyene og mister utsikten. Resten av turen opp går i tåke.

image
Toppen

1600 høydemeter tar godt på lårene, men etter tre timer er jeg ved kraterkanten. Vegetasjonen, som gradvis går over fra trær til en slags rabarbralignende busker i høyden, forsvinner helt 50m fra toppen. Svovellukten fra det aktive krateret er påtrengende men tåke og damp gjør at jeg ikke kan se bunnen.

Bakken er varm. Jeg setter meg i den vulkanske grusen men må stadig endre sittestilling for ikke å brenne meg. Bare 10cm ned i grusen er det så varmt at jeg ikke klarer å grave dypere. Artig. Synd utsikten er fraværende, den må være flott her på gode dager.

image
Hva er dette for slags lue? Ikke rart utsikten var dårlig

Bortsett fra mine tause guider har jeg tilsynelatende fjellet for meg selv. Dette og fraværet av menneskelige inngrep gir den gode følelsen av å være et sted langt fra folk. Toppen er kald på grunn av vinden og tåken som gjør meg gjennomvåt, men jeg varmer meg på bakkevarmen. Etter en halvtime er det likevel nok og jeg begynner nedstigningen. Begge guidene har fått gnagsår så vi må ta det litt rolig, men er likevel nede etter 5 timer totalt. Visstnok rekordtid for mine guider. Jeg liker å gå fort, det er godt å kjenne at kroppen fungerer, men dagene etter kommer gangsperren. Like greit, jeg har bøker nok til å ta det med ro en stund.

image
Røyk fra Volcan Masaya

Gangsperre til tross, jeg får likevel med meg en vulkan til i Nicaragua, Volcan Masaya, men oppstigningen er lettere. Jeg kjører taxi helt til kraterkanten. Denne er også aktiv, og røyken river i lungene. På gode dager ser man lava i krateret. Jeg er ikke så heldig.

8 kommentarer til «Vulkanturisme i Nicaragua»

 1. Ser ut som ein super tur. Spesielt å være ein plass der bakken er så varm at ein ikkje kan grave. Moro lesing med gullkorn. Likte spesielt «Etter en times gange er guiden utslitt og jeg fortsetter med aspirantene.»

  Liten funFact. Måtte google «karmanvinder «, topptreff:
  1: Asbjørns webside | Reiser, teknologi, natur og foto http://www.djupdal.org/asbjoern/ Translate this page….

  2: Vulkanturisme i Nicaragua | Asbjørns webside – djupdal.org
  http://www.djupdal.org/asbjoern/?p=1119
  Translate this page…..

Legg igjen en kommentar