Forsterker, andre del

Har nå jobbet mange lange kvelder for å få ferdig neste del av forsterkerprosjektet jeg har jobbet med siden i høst; denne gangen er det forforsterkeren jeg har fått ferdig.

Jeg bestemte meg tidlig for å ha digital inngang, for i dag er alle mine lydkilder digitale. SPDIF var enklest og mest praktisk, så jeg måtte i hvertfall ha en SPDIF-dekoder og en DAC. Som en konsekvens av dette bestemte jeg meg også for å gjøre alle tradisjonelle forforsterkeroperasjoner (volum, equalizer, inngangsvelger etc) i det digitale domenet, så jeg la til en ganske kraftig FPGA som jeg kan bruke til signalbehandling. Dette betyr at for å støtte analoge innganger så måtte jeg også legge til en ADC. Til fjernkontroll ønsket jeg å bruke min smarttelefon, så det forutsetter nettverkstilkobling og en mikrokontroller, jeg valgte EFM32 og en ethernet-chip til dette. I tillegg har jeg lagt til funksjoner som optisk digitalinngang, SD-kortleser (for lagring av konfigurasjoner) og knotter til frontpanelet.

Forforsterkeren, ferdig loddet
Forforsterkeren, ferdig loddet

Kretskortet ble nokså komplekst for et hobbyprosjekt. Fire lag og bare overflatemonterte komponenter, med pitch ned i 0,65mm. Loddingen gikk likevel lett, takket være min måkevinge-loddespiss. Vanskeligste loddejobb var FPGA-en som kom i en BGA-pakke. Denne prøvde jeg å «bake» i en reflow-ovn, noe jeg ikke hadde erfaring med fra før. Det gikk heldigvis stort sett bra.

Alle enkeltfunksjoner ser ut til å virke, men det gjenstår likevel en del programmering og FPGA-utvikling før alt jeg har planlagt er på plass. Det som mangler nå er hovedsaklig signalbehandlingen, hvor målet er å få til digital romkorreksjon, dvs en automatisk korrigering for imperfekte høytalere og romklang. HW-messig er alt ferdig, så jeg er nå klar til å putte all elektronikken inn i en metallkasse.

Én kommentar til “Forsterker, andre del”

Legg igjen en kommentar