Forsterker, første del

Har nå vært på fastlandet en stund og må finne noe annet å gjøre enn å gå på vulkaner. Et av flere prosjekter er å designe og bygge en forsterker til bruk i stua. Dette har jeg planlagt et års tid nå etter at min gamle NAD306 tok kvelden, men begynte ikke selve designet før på Jan Mayen i september.

Kraftforsterkeren, som er det jeg har fått ferdig nå, er en nokså typisk tretrinns forsterker basert på teorien i [1] og [2]. Det er likevel fascinerende mye interessant å sette seg inn i for å lage noe slikt. Har brukt KiCad til å tegne skjemategninger og legge ut kretskort. Det har fungert veldig bra. Eksportfunksjonen til KiCad ga meg også mulighet til å simulere hele kretsen i ngspice, noe som ga ekstra tiltro til at designet fungerer som det skal. Det er viktig fordi jeg får lagd selve kretskortet i Kina, noe som tar nærmere en måned. Etter så lang tid er det kjedelig å finne ut at man har gjort noe feil i designet.

Jeg bestemte meg for 40W per kanal, og bare én kanal på kretskortet. I den ferdige forsterkeren må jeg derfor lodde opp to like kretskort for å få stereo. På lørdag fikk jeg endelig kretskortene i posten og jeg har brukt de siste par dagene på å lodde ett av de og teste. Alt ser ut til å fungere som det skal, noe som er over all forventning. Det er likevel mye som gjenstår. Nå skal jeg begynne med forforsterkeren, som jeg planlegger til å bli noe utenom det vanlige. Etter det blir det å lage en boks å putte alt sammen i. Dette vil nok enda ta noen måneder å få ferdig.

[1] Douglas Self, Audio Power Amplifier Design, 6th edition, Focal Press, 2013
[2] Bob Cordell, Designing Audio Power Amplifiers, 1st edition, McGraw-Hill, 2010

Tegner kretskortet i KiCad
Tegner kretskortet i KiCad
Kretskortet slik det kommer fra fabrikken
Kretskortet slik det kommer fra fabrikken
Ferdig loddet
Ferdig loddet
Testoppsett
Testoppsett
Ikke helt klar for stua enda, men lyden er fin
Ikke helt klar for stua enda, men lyden er fin

Legg igjen en kommentar