Artige naturfenomen

Det har vært mye regn og tåke i det siste, så fjellutsikt har det vært dårlig med. Men har man øynene med seg så ser man mye rart på bakken også. Det er noen artige fenomener her på Jan Mayen som jeg har lagt merke til mens jeg har vært ute og gått.

Vandrende steiner

Racetrack Playa, Death Valley, USA: Verdensberømt på grunn av sine vandrende steiner. Dette er steiner som ligger ute på en sandflate med tydelige spor etter bevegelse. Nå i år klarte endelig noen forskere å observere steiner på vandring og dermed finne en forklaring på fenomenet.

Jeg har funnet slike her på Jan Mayen også. Sørlaguna er en stor flate av sand og gjørme som er dekket av en grunn innsjø deler av året. Om sommeren er den helt inntørket. Dette er typiske forhold for vandrende steiner. Noen av steinene er ganske store, på størrelse med en vannmelon.

Vandrende stein
Vandrende stein
Vandrende stein
Vandrende stein
Vandrende stein
Vandrende stein

Gruskjegler

Jeg postet bilde av dette tidligere. På en snøflate fant jeg et stort antall små gruskjegler (ca 15cm høye), pent stablet opp ved siden av hverandre og ganske perfekte i formen. Jeg aner ikke hvordan disse kan ha oppstått. De minner om noe jeg så på Troll, men mindre i størrelse.

Gruskjegler
Gruskjegler

Ringer i mose

Øya er dekket av mose, og mange steder kan man se noen artige ringer i mosen. Jeg tror dette er et fryse/tine fenomen, men jeg vet ikke.

Moseringer
Moseringer

Hexagoner og bølgemønster i sand

Der det ikke er mose er det ofte sand og grus. Mange steder ser man artige mønster, typisk hexagoner på vannrette flater og bølgemønster i skråninger. Jeg har forstått at dette også er et fenomen som dannes av tele i bakken som av en eller annen grunn sorterer grusen etter størrelse, men akkurat hvordan dette foregår har jeg ikke lest meg opp på enda. Disse er også veldig tydelige på Troll og andre kalde steder.

Bølger i grusen
Bølger i grusen
Frysemønster i grusen
Frysemønster i grusen
Hexagonale strukturer i grusen, med mose
Hexagonale strukturer i grusen, med mose. Hver hexagon er ca en halvmeter bred.

4 kommentarer til «Artige naturfenomen»

  1. Det golde landskapet er altså mykje meir interessant enn det ser ut for. Dei hexagonale strukturane i grusen er fine. Ser nesten ut som hellelagt område med mose mellom hellene. Kva kjem det mønsteret av ,tru?
    Du har vel sett heile øya snart?

Legg igjen en kommentar