Sommerbåt

Det er stort sett kystvakta som bringer forsyninger og post til oss. Dette skjer flere ganger i løpet av året, men én gang hver sommer kommer det ekstra mye. Dette er den etterlengtede sommerbåten, som i år kom 7. august. De få dagene den er her er livet på stasjonen helt annerledes med mye folk og lange jobbøkter.

Jeg syntes forsyningstransporten på Troll var spesiell, men det er et temmelig spesielt opplegg her på Bjørnøya også. Småkolli kjøres inn av lettbåtene til kystvakta, resten må vi hente inn med en liten flåte som taues av en gammel notbåt. Slik har de gjort det her på Bjørnøya i flere årtier, og etter å ha sett det i praksis så synes jeg det fungerte overraskende bra.

Jeg og Hans Petter var flåtemannskap og festet og løsnet løftestropper når store ting skulle heises ned og opp av flåta.

Vi startet ca kl 18 og etter flere titalls turer inn og ut til KV Harstad så var vi ferdige ca kl 05. En lang natt, men været var stort sett bra så jeg syntes det var et greit avbrekk fra å melde lave femmere hver time.

På vei inn på flåten med første last (foto: Hans Petter)
Sementblander skal man ha (foto: Edel)
Nye tanker til helifuel-anlegget (foto: Edel)
Dette følte jeg var en spesiell farkost på Barentshavet (foto: Edel)

6 kommentarer til «Sommerbåt»

 1. Q1: hva er en lav femmer? Q2: er det ingen havn for store båter der oppe? … Kunne man ikke bruke litt oljefond på slik infrastruktur framfor diverse utenlandske firmaere med mildt sagt variabel profil?

 2. A1: Det typiske skylaget her på Bjørnøya består av stratocumulus opacus i en høyde av ca 500m. Disse har tallkoden 5 i den observasjonsmeldinga vi sender til fastlandet.

  A2: Ingen gode havner på Bjørnøya, selv små fritidsbåter som kommer må ankre opp og komme til land med gummibåt. Tror oljefondet er mer interessert i Facebook enn ishavsøyer.

 3. Korleis er det med isbjødn på øya. Er den for langt sør til at det er mykje eller er dykk alltid på alerten? Må elles seie det er solid annlegsutstyr dykk får av sommarbåten. I mine dagar i Kystvakta sendte me inn ein spade, ei rive og litt sement til dykk, samt rikeleg med tobakk.

 4. Her er nesten aldri isbjørn på sommerstid. Den kommer når iskanten er i nærheten av øya. Før brukte iskanten å komme ned til Bjørnøya vinterstid, men det blir bare mindre og mindre is for hvert år. Forrige vinter var det verken is eller isbjørn her.

 5. Hei hvor er redningsvesten? Har du den under varmedressen? men hjelm og vernesko med stål på tuppen er kanskje påbudt! Gale folk 🙂 men kult fartøy.
  Jeg kjenner at ”ishavs basillen” kommer krypende når jeg ser på de fine bildene dine 🙂 Du får huske på nord lyset og ta et fint bilde til meg som jeg kan male.

 6. Britt: Vesten er på, du ser den bare ikke fordi den er blå og diskret 🙂

  Får jeg se nordlyset skal jeg ta bilde til deg. Håper på mer polarlys nå enn vi fikk på Troll, men vi har mye mer skyer her enn vi hadde i sør.

  Ellers er det bare å planlegge søknad, de lyser vel snart ut jobbene som begynner i juni 2013. Du er jo kvalifisert til tre av stillingene (kjøkkensjef, førstekokk og meteorologifullmektig) 🙂

Legg igjen en kommentar