Lundefangst med håv

I dagene rundt sommerbåtankomst dro samtidig de siste av Norsk Polarinstitutts (NP) forskere hjem. Nå kan de bruke resten av året på å kose seg med data de har samlet inn i noen hektiske sommeruker. Vi som driver med vær her på Bjørnøya har hatt det artig med å gå til de forskjellige NP-hyttene på øya for å lære litt om fuglebiologi. Av og til har vi også fått besøk av NP her på stasjonen.

Noe av det mer spennende jeg fikk være med på var islandsk lundefangst. På island er det tradisjon å fange lundefugler med håv fordi lunde visstnok er like velsmakende som fargerik. Det ble desverre ingen smaksprøve, for her var hensikten å ta mål av fuglene for så å slippe de fri igjen. NPs håvspesialister var islandske Halfdan og Elinborg.

Håvfangsten foregår ved at man setter seg strategisk til ute på brinken et sted hvor lundefugler ofte flyr forbi. Håven, som er flere meter lang, lar man ligge klar langst bakken. Når man ser en innkommende lunde i riktig høyde og avstand svinger man opp håven og håper man fanger den i nettet i stedet for å slå den i svime. Like spennende som rypejakt med hagle, og omtrent med samme suksessrate for min del. Jeg traff ikke en eneste, men Halvdan reddet kvelden.

Jeg sitter klar med håven (foto: Reidar)
Skallestørrelse, et av mange mål som skal tas
Halfdan håper på flere fugler (foto: Reidar)

3 kommentarer til «Lundefangst med håv»

Legg igjen en kommentar