Sommersesongen starter


Første fly, en Twin Otter på ski

7. november kom sesongens første fly til Troll. I år som i fjor så kommer de fleste inn til Dronning Maud Land med Ilyushin fra Cape Town til Novo. En Twin Otter og en Basler flyr folk og last mellom stasjonene. Første fly hit var Twin Otteren med ekspedisjonsleder John Guldahl, flere kjentfolk fra i fjor og noen nye fjes.


Fersk frukt og ferske grønnsaker, det har vi ikke hatt på lenge


Fin avkobling første uka etter flyankomst; filtrering av gammel diesel med Øyvind

Årets store forskningsprosjekt er en ekspedisjon til Fimbulisen.  Hensikten med ekspedisjonen er å forstå mer om vekselvirkninger mellom havet og breisen som flyter på havet.  Havstrømmer under isen, issmelting på undersiden og snøfall på oversiden av isbremmen skal undersøkes med borehull og radarer.  Med flight D2 (sesongens andre fly fra Cape Town til Dronning Maud Land) kom derfor en stor gjeng ekspedisjonsdeltagere og mye utstyr.  Fokuset de første ukene av sommersesongen lå derfor på klargjøring for ekspedisjonen.

Det var en rar følelse å få “besøk”.  Livet vinterstid har vært rolig og fritt, vi har stort sett gjort som vi vil.  Nå er situasjonen en helt annen, mange folk og mye som skjer uten vår kontroll.  Litt stressende, men slik må det være.  Det er vel på tide det ble en forandring, jeg har begynt å glede meg til å dra hjem.  Den fysiske isolasjonen varte i over åtte måneder.


Tur på Trollhaugen


Snøpetrell. De røde flekkene i snøen er fra spytt.

Omtrent samtidig med første fly så kom snøpetrellene.  Nå er det livlig rundt Troll, over en måned etter at de første antarktispetrellene seilte over oss.  Det er veldig trivelig med de flotte petrellene i lia, selv om de spytter hissig på oss hvis vi kommer for nært redet.  Når jeg kom i fjor la jeg ikke særlig merke til lyden, men nå som det har vært livløst så lenge er det påfallende hvor trivelig det er med petrellskvatring.

De nye overvintrerne som skal overta etter oss kom med flight D3 på torsdag.  Det som skjer fremover er 10-12 dager med overlapping hvor vi skal overføre erfaring.  De har allerede fått overta både soverom og kontorer.  Jeg har valgt å flytte ut i et telt for meg selv og får derfor noen netter ute til lyden av blafrende teltduk og vårkåte petreller.


Teltet jeg sover i fram til jeg drar hjem. Plassert ved foten av Trollhaugen, 20m over Blåmyra konteinerrampe

5 kommentarer til «Sommersesongen starter»

 1. Et fantastisk eventyr det du opplevde der!
  Nyte de sistes dagene! Jeg ser fram til mer fortelling og flotte bilder.
  Hilser

  Ilaria

 2. Et øyeblikk og året har gått forbi!

  Takk, takk og takk for at du beskrev opplevelsene dine der.

  Håper du har en fin tur tilbake – så kommer du riktig for julstid.

  Om du er i Trondheim 4. desember er du hjertelig velkommen til å bli med på IDIs julebord 🙂

  Vh,
  Dragana

 3. Godt å se at dere får noe sosial tilvenning før det bærer tilbake til sivilisasjonen. Det blir sikkert en overgang. Håper du har hatt en fantastisk år og at det blir mange anledning til å få høre om opplevelsene. Vi sees snart!

 4. Ja, du har gjordt en stor innsats, også med formidling. Har ikke rukket følge med på alt, men bloggen må etter min vurdering kunne sies å ose av kvalitet. Og alt det praktiske du har ordnet der nede … har McGyver nå fått en konkurrent? — han begynner jo å bli gammel

Det er stengt for kommentarer.