Radio Troll

Første fly kommer om et par uker og det blir full aktivitet her fra begynnelsen av november. Men hva brukte jeg egentlig tiden til når det var mørketid og storm?

Må innrømme at noe tid gikk med til slashdot, filmer og annet uproduktivt. En ting jeg planla å bruke tiden til allerede før jeg dro fra Norge var å lære mer om analog elektronikk og da særlig radioteknologi som var et blankt område for meg. Jeg okkuperte ganske raskt sambandsrommet og gjorde det om til en elekronikklab hvor jeg kunne sitte og leke på fritiden. Komponenter og testkort hadde jeg tatt med hjemmefra og gamle faglitterære klassikere som Nilsson/Riedel og Horenstein var med i Zargeskassa. KSAT stilte (uvitende) opp med masse fint labutstyr: Oscilloskop, spektrumanalysator, multimeter, powersupply og loddestasjon.

Elektronikklab
Elektronikklab

Etter å ha repetert en rekke basiskretser begynte jeg å jobbe med design av en FM-sender. Her nede er det ingen som klager til post- og teletilsynet så jeg tenkte at det måtte være trygt.

Poenget var aldri å bygge en bra sender men å lære hvordan den virker. Jeg måtte derfor lese en del teori for så å prøve meg fram på testkortet. Etter en del feiling fikk jeg radiosenderen til å fungere. Rekkevidden var begrenset (ca. 5 meter innendørs) men jeg klarte å overføre musikk (i mono) til vanlige radiomottagere. Det var skikkelig artig å høre musikk på radioen for første gang, jeg hadde ikke ventet at senderen skulle virke så bra som den faktisk gjorde.

FM-sender
FM-sender koblet opp på testkortet. Enkle saker.

FM-sender
Skjemategning. Ingenting revolusjonerende og ikke spesielt bra. Ikke bygg denne selv, du finner mye bedre design hvis du googler. Kretsen er bygd som en slags Colpits oscillator. Dioden tar seg av frekvensmoduleringen ved å endre kapasitansen i oscillatoren avhengig av spenning. Det er en vanlig likeretterdiode fordi det var alt jeg hadde. Spolen er lagd av en leder snurret rundt et skrujern noen få runder (grønn krøllete ledning på testkortet).

Carrier
Spektrumanalysator. Måler bærebølgen til 97,4MHz.

Det naturlige neste skritt var å øke rekkevidden med en forsterkerkrets men der måtte jeg gi opp. Jeg fikk ikke mine transistorer til å forsterke så høyfrekvente signaler. Kanskje like bra for da måtte jeg ha vært forsiktig så jeg ikke ødela for all den følsomme elektronikken vi har her nede.

Nå pakker jeg sammen laben. Jeg har gjort mindre denne vinteren enn jeg hadde ambisjoner om. Det er slett ikke noe problem å bruke opp tiden, den flyr av seg selv. De som tar en overvintring med håp om å få gjort det de ikke har tid til å holde på med hjemme i Norge tar nok ikke vintersløvheten med i beregninga. Noe av hensikten med å dra ned hit er å koble fullstendig av fra sivilisasjonens mas og da får man heller finne seg i at avkoblingen kan bli noe større enn planlagt.

6 kommentarer til «Radio Troll»

 1. He he, Asbjørn, hvis du synes at ‘avkoblingen ble noe større enn planlagt’ vil jeg gjerne dele inntrykket jeg fikk fra bloggen din: dere har vært på fronten av sivilisasjonen vår. Dere bør være stolte av det dere har gjort.
  Gleder meg til å se hva du har bygget opp på labben sin 🙂

 2. Hei
  Artig! Det var analog elektronikk som gjorde at jeg “ramlet i gryta som barn”. Jostykit og Oppermann (?) solgte FM-sendere som ble bygget opp og testet ut, på tampen av 70-tallet, for mitt vedkommende.
  Det hadde vært artig å hatt tid til å gjenoppta slike aktiviteter.
  Forsterkere, høyttalere og lyd er jo også rasende festlige felter, synes jeg.
  Jeg ser at fuglene kommer. Trivelig med litt mer liv og røre der nede, får vi tro.

 3. Visst er det rasende festlig. Skal skaffe meg radiolisens så jeg kan pusle litt med dette hjemme også. Kikket nettopp på priser på labinstrumenter (skop, spektrum, …). Hjelpe meg så dyrt! I hvertfall hvis man skal ha noe som er bra nok til RF.

 4. Fantastisk design :-). Analog og spesielt RF er noe jeg også har lyst til å lære meg basicsene av. Har du noen gode pointere til bøker?

 5. Jeg har ingen gode bokforslag men jeg vurderer å kjøpe disse når jeg kommer hjem:

  – ARRL Handbook
  – RF Circuit Design, C. Bowick
  – The Circuit Designers Companion, T. Williams

  Har bladd litt i en PDF av ARRL handbook. Står mye interessant der, selv om det var enkelte ting jeg ikke fant forklaring på. De andre kjenner jeg ikke annet enn fra reviews på amazon.

Det er stengt for kommentarer.