Iglobygging

Her på Troll er det dårlige snøhuleforhold.  Vi har stort sett store vidder med veldig hardpakket fokksnø i et tynt lag over blåisen.  Jeg kan tenke meg at dette ikke er så ulikt forholdene i nord-Canada hvor inuittene bygger igloer; hus bygd av snøblokker.  Etter å ha gjort litt research på iglobygging fant fire av oss (Britt, Øyvind, Dag og jeg) ut at vi ville bygge oss en staselig iglo på flyplassen.  En anomsthall er jo noe vi kan ha bruk for.

Første utfordring var å finne et egnet sted.  Snøen må være hard og kompakt slik at den kan formes med kniv, men ikke så hard at vi ikke klarer å sage den i blokker.  Gammelsnøen her er for hard så vi fant et sted på oppstillingsplassen med ny fokksnø.  Hjemme i Norge har man det motsatte problemet, der er snøen ofte ikke hard nok.

iglo
Planlegger bygget, grunnsirkelen tegnet opp

Deretter tegnet vi opp en sirkel på bakken og startet med å sage ut snøblokker inne i sirkelen.  Blokkene skal være ca 0.80m x 0.40m x 0.15m.  Vi brukte vanlige håndsager med store tenner til å sage ut blokkene med.  Store isolasjonskniver fungerte bra når blokkene skulle tilpasses.  Samekniv hadde sikkert også fungert.

iglo
Her sages snøblokkene ut fra grunnflaten. Foto: Øyvind

Inuitter bygger hele igloen ved hjelp av snø tatt fra igloens grunnflate, det skal ikke være nødvendig å hente snø utenfra.  Man bygger så igloen rundt seg selv og sager seg døråpning på slutten for å komme seg ut.  På grunn av stort svinn klarte vi ikke å holde oss til den planen og måtte sage oss flere blokker utenfor.

Vi begynte med å stable snøblokker rundt sirkelen i én høyde.  Deretter skråskjærte vi blokkene slik at vi kunne fortsette med å plassere blokker i en spiral oppover mot toppen.  Blokkene skal legges slik at hver blokk skrår litt mer innover enn blokken under slik at bygget danner en kuppel.  Til slutt tilpasset vi den siste blokken.  Kuppelfasongen gjør igloen svært sterk.

iglo
Første runde ferdig og vi har nå skråskjært de fire første blokkene

iglo
Nesten ferdig. Dag begynte på sin egen lille iglo ved siden av. Denne skal vi ha bæsj-and-carry i.

Etter at siste blokk er på plass tettet vi alle sprekker med snø.

iglo
Ferdige igloer

iglo
Tre av konstruktørene foran den store igloen.  Foto: Øyvind

Inuitter skal visstnok klare å bygge en iglo på under en time.  Vi var fire personer og brukte fire dager.  Da endte vi riktignok opp med to igloer, en stor og en liten.  Iglobygging er rett og slett teknisk krevende å bygge, slurver man eller bygger på litt feil måte så vil bygget rase sammen før man får lagt på den siste stabiliserende snøblokken.  Vår første tabbe var å starte med for stor sirkel.  Vi var også for treg med å starte med å skrå blokkene innover, med det resultat at det ble svært høyt under taket.  Vi diskuterte mye hvordan vi skulle tilpasse blokkene, men etter prøving og feiling (sammenrast iglo) fant vi ut at det beste er å skrå snøblokkenes overside og underside omtrent like mye og passe på at sidene skrås slik at blokken danner en kile.  En annen lærdom var å bruke kraftige blokker.  Første gang vi nærmet oss toppen lagde vi tynne blokker som vi nærmest stablet som et korthus.  Det raste sammen.

Igloen måtte selvfølgelig prøves, så natt til andre påskedag overnattet jeg, Britt og Per i igloen.  Den var kaldere enn jeg hadde forventet.  Vindtettheten er selvfølgelig god, men temperaturen inne lå på -20.  Jeg tror dette er fordi vi lagde igloen for høy under taket.  I tillegg var gulvet vårt selve breisen som holder -25 grader, i motsetning til bakkenivå i Norge som gjerne er varmere enn lufta.

iglo
Inne i igloen, før vi legger oss

Referanser:

 • How to build an igloo: Opptak av inuitter som demonstrerer iglobygging, med fortellerstemme
 • Nanook of the north: Klipp fra stumfilmen av samme navn (fås kjøpt på DVD) hvor iglobygging demonstreres

9 kommentarer til «Iglobygging»

 1. Artig! Her er litt Igloo-lyrikk inspirert av polare strøk, av Frank
  Zappa; «Nanook Rubs it». Don’t Eat The Yellow Snow!
  Enjoy.

  *****************************************************

  (well, right about that time people
  A fur-trapper (who was strictly from commercial)
  Had the unmitigated audacity to jump up from behind my igloo (peekaboo) )
  And he started into whippin on my favorite baby seal
  With a lead-filled snowshoe)

  I said, with a
  Lead-
  Filled
  With a lead filled snowshoe
  He said, peekaboo
  I said, with a
  Lead-
  Filled
  With a lead filled snowshoe
  He said, peekaboo
  He went right upside the head of my favorite baby seal
  He went whap with a lead-filled snowshoe, and
  He hit him on the nose and hit him on the fin, and he
  That got me just about as evil as an eskimo boy can be. so I bent down
  And I reached down, and I scooped down and I gathered up a generous
  Mitten-ful of the deadly yellow snow

  The deadly yellow snow, from right there where the huskies go!

  Whereupon I proceeded to take that mittenful of the deadly yellow snow
  Crystals and rub it all into his beady little eyes with a vigorous
  Circular motion hitherto unknown to the people of this area, but destined
  To take the place of the mudshark in your mythology
  Here it goes,the circular motion, now rub it!

  (here fido)

  And then
  In a fit of anger
  I pounced

  And I pounced again

  Great googly moogly!

  I jumped up and down on the chest of the him

  I injured
  The fur trapper

  Well he was very upset, as you can understand
  And rightly so, because the
  Deadly yellow snow crystals had
  Deprived him of his
  Sight

  And he stood up, and he looked around, and he said

  I cant see
  I cant see
  Oh, woe is me
  I cant see

  Well…..you know
  I cant see
  Nothin

  He took a dog-doo snow cone and stuffed it in my right eye
  He took a dog-doo snow cone and stuffed it in my other eye
  And the husky wee-wee
  I mean the doggie wee-wee
  Has blinded me
  And I cant see
  Temporarily

  Well, the fur-trapper stood there, with his arms outstretched across the
  Frozen white wasteland, trying to figure out what he was going to do about
  His deflicted eyes. and it was at that precise moment that he remembered
  And ancient eskimo legend, wherein it is written (on whatever it is that
  They write it on up there) that if anything bad ever happens to your eyes
  As the result of some sort of conflict with anyone named
  Nanook,
  The only way you can get it fixed up is to go

  Trudging across the tundra
  Mile after mile
  Trudging across the tundra

  ********************************************************

  http://www.youtube.com/watch?v=Ws5Xeu3BEQk

 2. Gøy med iglo Asbjørn. Savner snøhuleturen denne vinteren. Klar igjen neste vinter. Kanskje finner vi et sted egnet for iglo. Det hadde vært gøy. Går sikkert litt kjappere nå som du har gjort det en gang før. De to personene i den ene videoen du lenket til brukte en og en halv time, så den en-times-varianten er kanskje en hurtig nødiglo 🙂 Hørtes kaldt ut med -20. Lavere tak kunne sikkert hjulpet som du sier. Er det mulig med en kuldegrop også kanskje? Er det noen mulighet for lett fyring f.eks. til å lage mat?

 3. Er med på snøhuletur om et års tid. Jeg tror det skal gå bra med fyring inne i igloen, inuittene hadde spekklamper inne så da må vel en primus gå bra også. Det må jeg prøve.

 4. Flott rapport Asbjørn, og jeg har en løsning på det litt for høye taket. Fyr opp et passende bål midt i igloen. Når de høye slanke røykfrie stikkflammene har smeltet ett lite hull i taket, vil også toppdelen synke litt sammen slik at du oppnår den perfekte kule-form. Når varmen fra bålet demper seg noe vil tak-hvelvingen være glasert, og da kan du begynne med fresco-malerier der oppe, eller vanlig rosemaling kanskje. Vannfarger bør gå bra. Også ville jeg ikke ha spist godterier, men servert en tre-retters med drikke. Til forretten, før bålet har smeltet hull i taket, serveres det akkevitt og røykmaske kan benyttes ved tilfeller av dårlig ved. Bare si i fra neste gang du bygger, så kommer jeg med Nittedals Tændstikker.

  MV-bål-hilsen
  L Natvig, 1-bålfyrer, Institutt for Strekktider, Byåsen – snømåkernes hjemland.

 5. Hi Asbjørn!
  Så artig med iglobygning! Alt bra der ned?
  Her våren kommer og jeg venter for varme dager 😉
  Hadde dere en god påske? Var det noen skiturer?
  Hilser fra Trondheim!
  Ilaria

 6. Alt vel her nede. Påska var fin, ikke det beste været men brukbart. Nå er det derimot strålende vær og helt vindstille. Veldig fint lys her nede nå som sola er så lav.

  Vi har en skiløype som vi bruker flittig, men utenfor løypa er det ikke så veldig gode skiforhold. Vi har stort sett is og hard fokksnø.

 7. Asbjørn, håper at du finner tid en dag til å fortelle oss om alle disse spennende ting du gjør på Antarktis: forsker nye livsformer, bygger opp iglo,… ay ay ay

  Jeg vil foreslå noe – du bør organisere en tur for ‘støtte team’ fra Norge til Dronning Mauds land. Med det mener jeg at Morten og Lasse kan godt være av stor hjelp for deg, og fra kommentarene deres er det tydelig at de vil gjerne bli med 🙂

  Hilsen fra Trondheim,
  Dragana

 8. Artig å lese om alle dine opplevelser og se bildene dine!! Ikke dårlig at dere fikk bygget den iglo, -20 grader er jammen det kaldt! Uff sier jeg og Brian i kommentar. Vi lurte på: hva er tidsforskellen egentlig ift. oss?

 9. Hei Anne Grete og Brian. Offisielt brukter vi GMT-tid, men nå på vinteren som det ikke er noen flyaktivitet så har vi bestemt oss for å bruke vanlig norsk tid. Det gjør det lettere for oss.

Det er stengt for kommentarer.