Biologi på roterommet

Et av nybyggene denne sommeren var et nytt renseanlegg.  Dette anlegget renser både kloakk og avløpsvann før det slippes ut nesten helt rent litt bortenfor stasjonen.  Renseanlegget som var i drift før dette var mer primitivt og renset bare avløpsvannet; avfall fra toalettene ble lagt på fat og sendt til Cape Town.  Mens vi før brukte en litt moderne form for utedo så har vi nå toaletter inne på stasjonen koblet rett på det nye renseanlegget.  Veldig komfortabelt.

Etter at vintersesongen startet har det gamle rensealegget blitt demontert og fjernet.  Det besto blant annet av to store kummer hvor gråvannet ble silt gjennom små porøse kuler av kjeramikk.  Her oppdaget vi et yrende dyreliv.  Det er ikke mye dyreliv å skryte av her i Dronning Maud Land så vi blir naturligvis interessert i det lille vi finner.  Sykestua er ustyrt med mikroskop så vi tok med oss noen prøver inn på «laboratoriet»(Kens tidligere soverom) for å se hva vi hadde funnet.  Vi har et enkelt mikroskop, men med stativ klarte jeg å ta både foto og video gjennom mikroskopet.

Den viktigste arten er en form for spretthale.  Denne så vi med det blotte øyet og er kanskje i underkant av en millimeter lang og helt hvit.  Hvilken spretthaleart det er har vi ikke klart å finne ut.  Vi vet heller ikke om dette er en art som finnes naturlig her i Dronning Maud Land eller om den er innført med maten vår.  Jeg og Dag fikk tatt en fin video av levende spretthaler som dere kan laste ned her.

Spretthale
Spretthale

En annen art er en ormelignende sak som vi ikke har klart å finne ut hva er.  Denne ser vi bare i mikroskopet. Bevegelsene var for hurtige til at vi fikk noen gode bilder av den, men en brukbar video finner dere her.

Vi har stadig et håp om å finne stedets naturlige dyr, men om dette er mulig nå på vinteren er usikkert. Vi har i hvertfall ikke funnet noen til nå.  Hvis noen biologer leser denne bloggen så kom gjerne med tips.

6 kommentarer til «Biologi på roterommet»

  1. oi, kommenterte kanskje på feil plass, men det gjorde vel ingenting;)

Det er stengt for kommentarer.