Hyttetur til Tor

På lørdag dro jeg, Per og Britt på vår første tur til Tor, en norsk feltstasjon uten fast bemanning.  Tor ligger ca 100km øst for Troll og er et fint mål for en helgetur med snøskuter.  Tor har derfor de siste årene fungert som hytte for overvintrerne på Troll.

Turen bort går østover langs nunatakrekken som både Troll og Tor ligger på. Litt under halve turen følger samme rute som transportturene ned til Shelfen. Resten av turen går i mindre kjent terreng. Fjellformasjonene er flotte og ganske varierte.

Stabben
Stabben

Først kommer vi til staselige «Stabben», det lokale landemerket for Troll. Stabben ser vi fra det meste av nærområdet til Troll.

Hoggestabben
Hoggestabben

Etter en stigning på flere hundre meter kommer vi til «Hoggestabben», et fjell som bærer sitt navn med rette. På punktet «MPT» (Meeting Point Tønnesen) utenfor Hoggestabben tar ruta mot shelfen av mot nord mens vi fortsetter videre østover. Vi passerer flotte breer og spisse fjell og får fort øye på Cumulusfjellet, et flott landemerke som ligger like i nærheten av Tor.

Fjell på veien til Tor
Skigarden, mellom MPT og Tor

Cumulusfjellet
Cumulusfjellet, landemerke ved Tor

Tor ligger ved Svarthamaren, et fjell med verdens største bestand av antarktispetrell og kontinentets største innlandskoloni med sjøfugl. Bygningene på Tor ble satt opp sørsommeren 1992/1993 men området hadde fungert som base for flere ornitologiske ekspedisjoner tidligere.

Tor
Tor feltstasjon

Inne på Tor
Inne på Tor

Hovedbygningen på Tor er en 8m lang kontainer med to vinduer, innredet med ovn, feltsenger, kjøkkenkrok, bord og stoler. Konteineren har hatt funksjon som garasje for BV206 men er i dag utelukkende oppholds- og soverom. I tillegg til hovedbygningen finnes en glassfiberiglo og et lite uthus med flaggstang.

Svarthamaren har antakelig sitt navn fra et svart belte oppe i fjellsiden. I tillegg til dette er det to egenskaper de fleste merker seg ved; en morsom kråkenebbformet formasjon og et stort felt på toppen som er nesten hvitt av fugleskit.

Svarthamaren
Kråkenebbet på Svarthamaren.

Fugleskit på toppen av Svarthamaren
Store mengder fugleskit på toppen av Svarthamaren

Hovedformålet med Tor er å studere antarktispetrellkolonien som holder til i området. Det er virkelig enorme mengder fugl, mest antarktispetrell men også store mengder sørjo som lever av petrellene i området. I tillegg finnes en del snøpetreller.

Antarktispetrellunge
Antarktispetrellunge

Sørjo
Et vanlig syn: En sørjo og dens bytte

På dette tidspunktet er antarktispetrellungene nesten utvokste men har ikke begynt å fly enda. Sørjoene lever godt på disse og vi ser derfor store mengder petrellskrotter strødd over alt. Av og til henter sørjoene seg en petrellunge oppe i fjellsiden som de ikke er sultne nok til å spise opp der og da. Sørjoen har sans for fersk mat og slipper derfor ungen løs nede på flata og lar den gå rundt der i påvente av å bli spist på et senere tidspunkt. Petrellens eneste forsvar er å spytte. Den har et oljeaktig spytt som er ødeleggende for fjærdrakten til sørjoen.

Etter en overnatting på Tor er det på tide å dra tilbake til Troll, men det er liten tvil om at Tor kommer til å bli brukt aktivt i vinter.

6 kommentarer til «Hyttetur til Tor»

  1. Stilige topper Asbjørn! Skulle hatt med deg ski et par steder der ser jeg. Merker også at du bruker historisk presens. Blir det litt mye Drillo på TV der nede? 😉

  2. Det er sant. En uskikk. Hvis du merker at jeg går over i hysterisk presens (ref. typisk norsk på NRK) vet du at det har gått riktig galt her nede 😉

  3. Asbjørn, til nå har du skrevet bare om forskjellige typer fugl når det gjelder dyreriket på Antarktis (pingviner regnes som fugl, ikke sant? ). Finnes det noen andre typer dyr der? Ute av sjøen, mener jeg.

    Fjellene på bildene dine synes merkelige ut! Så vakkert!

  4. Vitenskapsmannen er ikke så langt fra sannheten. Vi har nå mellom -10 og -20 celsius, eller mellom 250K og 263K for de som foretrekker SI-enheter. Rommet ved siden av kontoret mitt har forresten et lite volum som holder 3.2K, det er ganske kaldt.

    Det er ganske lite dyr her i Dronning Maud Land. Bortsett fra fugler (ja, pingvin er fugl) så har vi to hovedgrupper dyr: Midd og spretthaler, begge finner man under steiner på visse plasser. Jeg har ikke prøvd å finne disse enda (de er under 1mm lange), men når jeg finner de skal jeg ta bilde og legge på bloggen.

Det er stengt for kommentarer.