Feltkurs

Tirsdag 2. desember  startet vi med feltkurs.  Feltkurset er et liten uke med opplæring som alle både i sommergjengen og vintergjengen skal gjennom.  Tema er instrukser, førstehjelp, bredredning og kjøretøy.

Det første vi begynte med var traktoropplæring.  Vi har en traktor med påmontert snøskuffe og lastebilkran.  En av de viktigste oppgavene til traktoren er å hente is fra breen som vi tiner i et smeltekar.  Dette er vannforsyninga vår.

Traktor
Bruk av traktor til å hente is til drikkevann

Andre dagen gikk med til informasjon om instrukser, regler og førstehjelp.  Her repeterte vi en del av det vi lærte på Svalbard.  Overvintringslegen holdt foredrag om relevante skader og behandlingsmåter.

Tredje dagen fortsatte vi med kjøretøyopplæringen, nærmere bestemt Prinoth tråkkemaskiner.  Dette er kjøretøy beregnet for å brøyte alpinbakker med.  For oss på Troll er disse svært nyttige.  Vi bruker de til brøyting (av blant annet flystripa), men ikke minst til å transportere gods som kommer med båt.  Kysten er 300km unna så vi er avhengige av en effektiv måte å transportere konteinere på.  Tråkkemaskinene er svært sterke og kan trekke tre-fire konteinersleder på en gang.  Opplæringa gikk både på brøyting og teknikker for å koble på flere sleder til et tog.

Prinoth Everest
Prinoth Everest tråkkemaskin

Everest med tre sleder
Tilkobling av sleder til tråkkemaskin

Sidelastere er også en del av kurset.  Det å løfte en tung konteiner krever spesialkran.  Vi har derfor en sideløfter montert på en slede som vi bruker til å flytte konteinere fra bakke til slede og motsatt.

Sidelaster
Bruk av sidelaster til flytting av konteiner. Trolltindene i bakgrunnen.

Andre kjøretøy vi har her på stasjonen er gode gamle BV206 som er en beltevogn jeg kjørte mye da jeg var i militæret.  Vi har to slike i drift hvor den ene har lastebilkran.  Disse brukes hovedsaklig til småkjøring inne på stasjonsområdet.  Vi har også en firhjulsdrevet bil, en firhjuling, gravemaskin og flere snøskutere. Av snøskutere har vi noen eldre totaktere og noen nyere firetaktere.  Disse bruker vi når vi skal forflytte oss hurtig og enkelt.

Siste del av kurset handlet om breredning.  Vi brukte noen timer i et sprekkområde der vi rappelerte ned, klatret opp på tauklemmer (jumar) og trente oss på å rigge til taljesystemer for å heise opp skadete personer fra sprekk.  En forskjell fra kurset vi hadde på Svalbard (og fra DNT-kurset jeg har fra før) er at vi her på Troll som oftest setter standplass i et kjøretøy i stedet for å bruke isskruer og snøanker.

BV206
Demonstrasjon av rigging av standplass på BV206

Bresprekk
Nede i en bresprekk

På lørdag hadde vi en redningsøvelse der vi skulle praktisere breredning.  To personer ble plassert i en sprekk og så meldt savnet.  Fem av oss andre skulle så prøve å lokalisere disse og få de reddet.  Her fikk vi bruk for både taljesystemer og sanitetsvogn.  Øvelsen ble avsluttet når begge pasientene var brakt til sykestua.

6 kommentarer til «Feltkurs»

 1. Hi Asbjørn!
  Masse å gjøre på Troll!
  Alltid masse fine bilder. Og det er flott å se at det er ofte fint vær der, er det sånt?

 2. Et staselig feltkurs. Flott at du tok deg tid og tanke til et bilde nede i bresprekken. Jeg har noen spørsmål. Du har forklart hvordan dere får tak i vann. Hva er energikildene og hvordan blir dere kvitt avfall? Jeg lurer også på hvordan dere søkte frem de savnede personene på kurset. Har dere peilere?

 3. Ilaria: Ja, det er som oftest godt vær her. Nesten aldri nedbør. Vi fikk faktisk litt nysnø for noen dager siden, men det forsvant ganske fort i sola. Det blir av og til mye vind, men det er ikke så ofte.

 4. Morten: Energikilden er kraftstasjonen vår som består av to dieselaggregater. Dette gir strøm i tillegg til fjernvarme. Vi varmer stort sett opp alt med varmen fra kraftstasjonen.

  Når det gjelder avfall (inkludert fra doen) så legger vi det på tønner og stabler inn i konteinere som vi frakter ut med båten en gang i året. Det er helt OK her som alt fryser, men jeg er glad det ikke er jeg som skal håndtere det i varmen i Cape Town 🙂

  Vi har nødpeilesendere, men det brukte vi ikke på kurset. Da hadde vi måtte involvere redningssentralen i Norge som er de som får beskjed når disse utløses. Men alle som drar ut skal skrive seg på liste så vi vet ca hvor de skal befinne seg. Vi sendte ut to mann på snøskuter som fant de savnedes snøskutere på isen, deretter kom vi andre med beltevogn og tråkkemaskin.

 5. For meg synes det at dere trives godt der nederst på jorden 🙂 Masse kjempeinteressante leketøy og spennende erfaringer i området rundt Troll stasjon.
  Fortsett sånn 🙂

 6. Flott reportasje. Tror jeg får finne frem et bilde av deg Asbjørn der du drar den kjempesvære pulken på turen ved Meråker i fjor vår, skjønner jo nå at det bare var oppvarming til disse kontainer-sledene… 🙂 Det var godt å se at dere drasser på mye utstyr, sist helg var jeg på tur og irriterte meg over at jeg som vanlig hadde altfor tung sekk med mye rart jeg ikke fikk bruk for, men dere er jo mye værre 😉

Det er stengt for kommentarer.