Lago Titicaca

Etter en måned med farting i Bolivia så dro Frode hjem for å gjøre noe nyttig for samfunnet. Jeg ble igjen for å loffe videre. Det første jeg gjorde var å dra rett vestover, til Copacabana ved Titicacasjøen.

Tiwanaku. Rester av hovedstaden til tiwanaku-sivilisasjonen som hadde sin storhetstid fra år 300-1000

Fergetur på Titicacasjøen er ikke som på vestlandet

Copacabana og Bolivias eneste offentlige badestrand

Copacabana er en fin liten by, men det er øya utenfor som er områdets store attraksjon: Isla del Sol.

Områdene rundt Titicaca har sett den ene sivilisasjonen etter den andre, og Isla del Sol har spilt en sentral rolle i mytologien til disse. Ifølge incaene var det her solen ble dannet, og den mytiske Inca Manco Cápac ble født her før han dro videre til Cuzco og dannet incariket.

De fleste tar en turbåt fra Copacabana og får en guidet tur på deler av øya i løpet av en halv eller hel dag. Jeg bestemte meg for å gå 15km nordover mot øya fra Copacabana gjennom flere små landsbyer, før jeg fant noen som var villig til å kjøre meg over til øya i båt.

Totoro-siv, Titicaca

Typiske incaterrasser. Så godt som alt landskap rundt Titicaca er dekket av disse

Isla del Sol

Isla del Sol er flott. Her finnes ikke biler, bare stier og steintrapper. Beboerne er stort sett Aymará. Alle varer fraktes fra havna med esler, og det er esler og sauer i de fleste hager. Det er tre landsbyer på øya, og jeg overnattet i Yumani som er den største. Turistinfrastrukturen er god, uten å være glorete.

Yumanis restaurantstrøk

Hovedveien mellom Yumani i sør og Challapampa i nord

Etter å ha overnattet og så gått øya på langs, dro jeg tilbake til Copacabana og videre til Puno på Peruiansk side. Puno er et av Perus største turistmål, også her på grunn av øyene utenfor. Disse spiller ingen mytologisk rolle, men er spennende likevel. Her finner vi de flytene sivøyene til Uru-folket, og to ekte øyer med særegne kulturer. Jeg valgte å ta båt til den største øya, Taquile, med en kort svipptur innom en av de flytende øyene.

Flytene øy, lagd av totorosiv

På en av de flytende øyene

Taquile, alle veier inn til sentrum av øya går gjennom slike porter

Taquile, veien opp fra hovedhavna

Taquile

Taquile er, i likhet med Isla del Sol, helt uten motoriserte kjøretøyer, men er mindre. Kulturen er forskjellig, her snakker de Incaenes språk quechua. Alle går i tradisjonelle klær, også barn, og er usedvanlig trivelige mot fremmede. Øya er full av turister rundt lunsjtider, men etter kl 14 er det nesten bare de lokale igjen. Jeg valgte å overnatte hos en trivelig familie som lagde mat til meg og ble bekymret når jeg gikk ute på kvelden i mørket (øya har ingen gatelys).

6 tanker om “Lago Titicaca

 1. Dette var verkeleg interessant område. Skulle gjerne vore der.
  Godt å høyre for mor at dei passar på deg så du ikkje tullar deg vekk i mørkret!
  God tur vidare!

 2. Jeg er glad at du ble integrert med en familie i Isla del Sol. Veldig interessant opplevelsen. God tur videre!

 3. Det der ser jo veldig bra ut! Tok du deg en «syden»; tur ned på playa’n, en parasolldrink og en dukkert når du først var ved stranda? Såvidt jeg husker er det kaldere i Titicaca enn i Oslofjorden og høy hutrefaktor i vannet…. ;-)
  Ha en fortsatt god tur!

 4. Desse flyteøyane vart eg litt nyfiken på. Veit du om dei berre ligg der og duppar eller har dei ankra dei opp? Og synk dei etter ei tid slik at dei må lage nye?

  • Ja, dette er ganske interessant. De ankrer opp med trepåler som de banker ned i bunnen. Og de råtner opp kontinuerlig fra undersiden, så hver uke må de ut og samle inn siv som de legger på toppen.

   Samme problemet med sivbåtene. Dårlige greier, de varer maks ett år, og de bruker en til tre uker på å bygge ny. De har derfor stort sett gått ut av bruk.

Det er stengt for kommentarer.