NILU luftarkiv

I en måneds tid nå så har jeg produsert flytende nitrogen for NILU.  Vi har en innretning her som trekker ut N2 fra lufta og samler gassen på en beholder.  Denne beholderen er nedkjølt til -196 grader slik at nitrogengassen blir flytende.


Flytende nitrogen-generator. Blå luftkompressor sender luft inn i LN2-generator på veggen som filtrerer ut N2 og sender videre til cryostaten til høyre i bildet.

Hensikten med dette er å ta en stor luftprøve som skal inn i NILUs luftarkiv.  Dette gjør vi to ganger i året og prøven blir arkivert for å ha tilgjengelig historiske prøver for senere forskning.

Vanligvis tar man luftprøver med en pumpe men det gjør vi ikke med denne prøva.  Pumper kan forurense prøven så teknikken her er å kjøle ned en stålflaske ved å sette den i et bad med flytende nitrogen.  Lufta vil da kondenserer på innsiden av stålflaska.  Ved å holde flaska nedkjølt på denne måten i to timer får vi en brukbar mengde luft.

Vi tok denne prøven i forrige uke.  Vanligvis tas den på flyplassen med nordøstlig vind slik at lufta ikke er forurenset av stasjonen, men vi har hatt sørlig vind i lang tid nå.  Jeg og Øyvind kjørte derfor ut på Fjellimellombreen og tok prøven der.  Frisk og ren luft fra sydpolplatået, kraftig og retningsstabil slik at det var lett å unngå å forurense prøven med oss selv.


Jeg og Øyvind tar  luftprøve til NILUs luftarkiv.  Prøveflaske til venstre, flytende nitrogen i beholderen foran oss.

En tanke om “NILU luftarkiv

  1. Dette ser interessant ut :-) Vil gjerne bli med på slike eksperimenter :-)
    Hilsen fra Trondheim

Det er stengt for kommentarer.