Bistasjon ved Fjellimellombreen

I motsetning til Jan Mayen, Ny-Ålesund eller andre plasser det er naturlig å sammenligne oss med så har ikke vi på Troll så mange plasser å dra til uten å fryse.  Vi har stort turterreng men må tilbake til Troll for å varme oss.  Tor er selvsagt et fantastisk tilbud men dit er det så langt at mye må klaffe for at man skal få seg en tur.

Vi har derfor satt opp vår egen bistasjon, vakkert plassert på «baksiden» av Grjotlifjellet.  Det er riktignok bare et telt men med parafinovn og feltsenger blir det riktig så komfortabelt etter en halvtimes fyring.  Det tar en time eller halvannen å gå dit til fots så det er et fint mål for en dagstur eller en overnattingstur når man vil komme seg litt vekk fra de andre.

Jeg, Dag og Britt satte opp teltet men det skulle bli jeg, Per og Britt som innviet det med første overnatting.  Temperaturer ned i -40 grader hindret oss ikke og jeg sov godt, til tross for at vi sluttet å fyre på kvelden.  Parafinovnen gjorde det dessuten mye lettere å stå opp på morgenen enn forrige telttur jeg var på.

Planen er å la teltet stå oppe en stund, forhåpentligvis blåser det ikke vekk i en storm.


I ferd med å sette opp teltet, BV206 i bakgrunnen.  Foto: Britt


Dag bygger snømur rundt teltet


Teltet er ferdig, Dag koser seg med en kopp kaffe


Britt


Klar for overnatting


Per lager frokost mens jeg har det bra i soveposen. Foto: Britt

3 tanker om “Bistasjon ved Fjellimellombreen

 1. Jeg lurer fortsatt litt på dette med å sove i pose i -40. Det virker jo som det ikke er veldig problematisk. Er det lav luftfuktighet som gjør at det går greit? Hva er på inne i soveposen, og hvordan fungerer det med tetning og ansikt?

 2. Jeg har i hvertfall mistet all frykt for å sove ute i kulden, det går stort sett helt fint.

  Vet ikke hvor mye fuktigheten har å si. Har aldri opplevd tilsvarende temperatur i Norge så jeg har ikke noe å sammenligne med. Men når det er -10 her så kjennes det mye varmere ut enn -10 i Trondheim. -40 i Norge er nok også veldig tørt.

  Jeg tar av meg ytterklær og sko, men ellers har jeg på så mye klær jeg finner. Tykt ullundertøy, tykke fleeceklær, tykke ullsokker, balaklava, lue. I tillegg hadde jeg en fleecepose (som lakenposen men i fleece) inne i soveposen. Soveposene her er nok omtrent som Isbjørn Jan Mayen.

  Snører igjen posen så godt jeg klarer og ligger slik at jeg ikke har ansiktet ut mot åpningen. Det blir varmest, men da rimer det rundt åpninga av posen.

  Britt frøs hele natta, hun hadde alt for stor sovepose. Har nok mye å si at posen er riktig størrelse så man slipper å varme opp for mye luft.

  Ellers har liggeunderlaget mye å si. Denne gangen lå jeg på feltseng med saueskinn. Reinskinn hadde vært supert.

Det er stengt for kommentarer.