Midtvinterfest

21. juni er det vintersolverv på den sørlige halvkule.  Dette er årets mørkeste dag og dagene begynner derfor å bli lysere etter dette.  Dette er en viktig merkedag for alle som er i Antarktis og markeres med festligheter over hele kontinentet.  Dette har vært en tradisjon så lenge det har vært folk her, men etter at forskningsstasjonene fikk internettforbindelse har det også blitt tradisjon å sende midtvinterhilsener på epost til alle de andre stasjonene.  Vi fikk hilsener med bilder fra 24 forskjellige stasjoner, mange vi ikke visste eksisterte engang.  Ikke bare sendes det hilsener, men gjerne også innbydelser med beskrivelse av program og middagsmeny.

hilsninger
Vegg full av hilsninger fra andre forskningsstasjoner

Vi kunne ikke være noe dårligere og sendte ut hilsen og invitasjon.

Ingen gjester kom men vi fikk en artig helg likevel.  Lørdag 20. juni dro fire av oss ut til et sprekkområde bortenfor fjellet «Klovningen» på en bre som heter «Fjellimellom».  Her er det noen fascinerende sprekker.  Vi tenkte at det passet fint å henge nede i en sprekk på den mørkeste tiden av året.  På kvelden ble det pizza og spilling.  Når det nærmet seg midnatt gikk vi ut i stampen.  Kl. 24 skålte vi i champagne.

tl6
Rigger til utstyr for å rapellere ned i bresprekk

sprekk
Dag på vei opp fra en trang sprekk

På midtvinterdagen organiserte Britt konteinerorientering.  Vi fikk utdelt 14 koordinater som vi skulle lete opp med GPS.  På hver plass var det en skjult papirlapp med en bokstav som vi skulle finne.  Til slutt skulle vi sette sammen alle bokstavene til et ord.  Dette var utfordrende.  GPS-mottakerne fungerer dårlig i kulde.  I tillegg er det nok misvisning på GPS til at det ble en del leting på hver post for å finne det vi letet etter.  Det var ingen som fant alle postene, men de fleste fant nok til å klare å sette sammen løsningsordet.

Midtvinterdagen tilsvarer jula i nord.  Britt lagde derfor en skikkelig julemiddag.  Rakfisk til forrett, ribbe med surkål til hovedrett og hjemmelagd is med multer til dessert.  Veldig godt.  Etter middag var det seremoniell ofring for å få sola til å snu.

middag
Middag

Det blir ikke helt mørkt her nede, selv på den 21. juni.  Vi har litt grålysning midt på dagen (rundt kl 14 norsk tid) så når det er klarvær har vi lys nok noen få timer til at vi kan gå ute uten lykt.  Det kan vi forsåvidt også når det er måneskinn.  Dagslys kan vi ikke kalle det, det er mørkt nok til at det er vanskelig å ta bilder uten blitz.

lys
Midt på dagen, 21. juni. Uvanlig gult lys mot nord

4 tanker om “Midtvinterfest

 1. God midtvinter Asbjørn!
  Artig med hilser fra og til andre stasjoner, fest og feiring!
  Har dere fant noe spennende i bresprekk?
  Hilsen!

 2. «Etter middag var det seremoniell ofring for å få sola til å snu.» Det har ikke stått noe i nyhetene om at sola ikke har snudd, så det er rimelig å anta at ofringen deres bidro til den tilsiktede virkningen, dvs at sola snudde.
  Hvis solas relasjoner til andre elementer i solsystemet avhang av ofringen blir mitt naturlige neste spørsmål: Hva var det dere ofret? Jeg blir nysgjerrig fordi jeg ville anta at sola vanligvis ville kunne være vrang og vond å vende, til tross for sin positive betydning for alt liv på planeten.
  Og: Hadde det noe å gjøre med det mystiske løsningsordet?
  Håper det var en fin fest! Det virker slik. ;-)

 3. Vi diskuterte litt hva vi skulle ofre. Et godt midtvintersblot forutsetter vel en levende geit eller et lam. Vi hadde ingen av delene og vi syntes det ble litt drøyt å ofre hverandre. Vi nøyde oss derfor med å helle ut en flaske champagne. Om noen uker finner vi ut om det virket ;-)

  I bresprekken fant vi store iskrystaller og abstrakte snøskulpturer :)

  God midtsommer til alle i nord.

 4. Gratuler med midtvinter (med litt overskudd) :-)

  Sprekt å ta med seg dressen til Antarktis, så du for deg at du kom til å bruke den mye? Det er jo en viss stil over det hele :-).

  Akkurat nå er det så varmt i Trondheim at det er -nesten- fristende å bytte plassering med deg.

Det er stengt for kommentarer.