Vinterstormer

Mai var preget av mye vind og varierende temperaturer.  Høye temperaturer er et nokså sikkert tegn på at det er uvær i vente.  Når det blir varmere enn -15 er det derfor på tide å ta en runde rundt for å sikre utstyr mot vinden som trolig kommer.  Den kraftigste vinden kommer alltid fra nordøst.

Vi hadde to særdeles kraftige uvær i mai.  Den siste, som vi fremdeles rydder opp etter, slo de fleste rekorder.  Mandag 25. mai var vinden på sitt kraftigste.  Nesten alle vindmålerne på stasjonen ga opp.  De få målerne som klarte å gi ut data i de verste kasta viste 10 minutt middelverdier på 37m/s og kast på over 60m/s.  Til sammenligning så starter høyeste nivå på Beauforts vindskala, orkan, på 33m/s.

Når vinden blir så kraftig er det ikke annet å gjøre enn å holde seg inne.  Det er faktisk direkte livsfarlig å bevege seg utendørs.  Til tross for barduner så rister og gynger hele stasjonen. Vinduene buler tydelig innover i de kraftigste kasta.  Noe av det man tenker på i slikt vær er hva som skjer med alt utstyret som er utendørs og denne gangen fikk vi oss noen overraskelser.

Diesel til kraftverket har vi lagret på konteinere som hver inneholder en tank på 11 kubikkmeter. De tomme fuelkonteinerne har vi hatt låst fast i hverandre på en rekke. Hver konteiner, selv når den er tom, veier flere tonn. I den kraftige vinden ble rekka brutt opp og vinden spilte domino med konteinerne. Dette må ha vært et utrolig syn.  Det er tydelig hvor farlig det er å være ute når 20-fots konteinere flyr gjennom lufta. Totalt ti konteinere flyttet på seg og de mest eventyrlystne konteinerne hadde tatt seg en tur mangfoldige kilometer, halvveis opp et brefall.

Fulle oljefat blåste også avgårde, en trafokiosk veltet og en værmast blåste overende. I tillegg hadde vi en god del mindre skader. Heldigvis hadde vi det fint inne på stasjonen, og ingenting virkelig viktig ble ødelagt.

Fuelkonteinere
Rekka med tomme fuelkonteinere har gått i oppløsning

Fuelkonteinere
Fuelkonteinere. Foto: Per

Frysekonteinter
Frysekonteiner med en del tungt innhold hadde tatt seg en tur

Fuelkonteiner
Konteineren som vi fant lengst unna

Konteiner
Konteineren under Førstefallet

Everest
Her drar jeg hjem en konteiner med Everest. Foto: Per

Everest
Jan kjører hjullaster og henter de konteinerne som er på blåis

Værmast
Værmasta på flyplassen blåste ned. Denne har stått i flere år.

Trafokiosk
Trafokiosk blåste i stykker.  Foto: Per

Det er selvsagt ikke noe morsomt at materiell blir ødelagt, men det er likevel artig å ha opplevd slike naturkrefter. Jeg kommer neppe til å oppleve så kraftig vind etter at jeg drar fra Troll.

7 tanker om “Vinterstormer

 1. Utrolig og skremmende! Så kraftig vind! Mamma mia!
  Dere bor også på kontainer eller noe slik, ikke sant? Kunne vind hadde tatt det også?

  Hilsen fra en rolig og solrik Trondheim,
  Ilaria

 2. Ja, vi bor i et hus satt sammen av konteinere. Men de er satt så godt fast på en rampe og med barduner så de kan nok ikke blåse bort. Vi var litt bekymret for at vinduene skulle gå i stykker, men de holdt.

 3. Helt vanvittig. Det må ha vært litt av en opplevelse. Kanskje fanget dere noe på video også? Godt å høre at det gikk bra med alle.

 4. Hei!
  Det hørtes da voldsomt ut men den vinden! Er det ingen fare for at huset kan blåse i stykker da?
  Ellers ser det jo fantastisk ut på bildene med mørketid, selv synes jeg også det er koselig med mørketid=) men det blir vel mørkere i antarktis enn her?

 5. Ja, det blir mørkere enn i Bodø. Nå er midtvintersdagen her øyeblikkelig og det er aldri lyst. Litt skumring midt på dagen. Det er mørkere enn det var i Alta også.

 6. Oi! Dette var imponerende. Jeg tror jeg hadde blitt litt svett i samme situasjon :-). Flotte bilder av natthimmelen også (forrige blogg). Det er spennende å se hvordan himmelen ser ut der nede.

Det er stengt for kommentarer.