IPY-avslutning og VIP-besøk

En av de store hendelsene denne sommeren var Erik Solheims besøk til Troll.  Med seg skulle han ha miljøvernministre og representanter fra 15 forskjellige land.  Opprinnelig var planen at besøket skulle komme lørdags morgen og dra søndags kveld.  IPY-traversen skulle komme inn den samme lørdagen og bli tatt i mot av ministrene med champagne og festligheter.Forberedelsene til dette besøket besto i å klargjøre overnatting til ca 40 gjester, rydde stasjonsområdet, kjøre opp en løype for en friluftstur inn til et flott bre- og fjellområde, samt å ta i mot flyet.  Som stasjonssjef var det naturlig at jeg tok meg av innkvarteringsbiten.  Vi planla å legge flest mulig av ministrene inne på stasjonen på våre rom.  Resten, inkludert oss selv, skulle da ligge i telt.  Alle de nordiske ministrene hadde sagt seg villig til å bo i telt.


Montering av teltleiren på Troll

Dårlig værmelding for oss og dårlig vær på reserveflyplassen Novo gjorde at VIP-flyet ikke kunne ta av til planlagt tid.  Selv om vi hadde fint vær hele helga ble besøket utsatt.

Den norsk-amerikanske IPY-traversen er et prosjekt som har gått gjennom hele det internasjonale polaråret.  Traversen startet på Troll forrige sørsommer og kjørte nesten helt til Sørpolen.  Denne sommeren har de kjørt en annen rute tilbake igjen.  Hensikten var å gjøre en rekke vitenskapelige undersøkelser langs ruta.  Etter måneder i isødet kunne vi ikke la IPY-traversen vente på et besøk som kanskje ikke kom. De ankom derfor Troll på lørdag som planlagt.  Vi hadde satt opp en mållinje som skulle markere slutten på traversen og ordnet til med flagg, ballonger og champagne.  Dette var trivelig, vi på Troll kjente allerede flere av traversmedlemmene fra feltkurset på Svalbard.


Første IPY-kjøretøy bryter mållinjen på Troll

Søndag ble det bestemt at VIP-flyet skulle fly til Troll natt til mandag og bli til mandags kveld.  Fredsprisvinner Pachauri måtte melde frafall, men de fleste andre kunne komme.  De kom inn til Troll flyplass med en Hercules C-130.


VIP-besøket på Troll flyplass

Etter å ha kjørt inn til Troll med flybussen ble det frokost og foredrag.  Jeg fikk med meg litt av foredragene, men ble stort sett opptatt med å passe på at nettverk og alt det tekniske fungerte for journalistene som skulle sende nyhetsstoff tilbake til sine redaksjoner.


Erik Solheim i stua på Troll.  Den britiske miljøvernministeren Hilary Benn til venstre i bildet.

Før lunsj var det omvisning på stasjonen, med tre hovedstopp: NILU-bua, kommunikasjonsantenna og IPY-traversen.  Siden dette var en mandag var jeg nødt til å gjøre litt vedlikehold oppe i NILU-bua, noe jeg gjorde mellom hver pulje med ministre.  Etter lunsj var det tur inn i Jutulsessen hvor besøket skulle få se litt antarktisk natur.  Jeg fikk bare med meg litt av turen fordi jeg ble opptatt med noen tekniske ting inne på stasjonen.  Til gjengjeld fikk jeg som stasjonssjef med meg festmiddagen på kvelden.

2 tanker om “IPY-avslutning og VIP-besøk

  1. Det går rykter om at du kanskje vil bli å se på televisjonsapparater her til lands, på Søndagsrevyen. Vi er nok flere som sitter klistret til skjermen i kveld..

  2. Marius og jeg fikk sett deg på Søndagsrevyen :D
    Synd du ikke fikk taletid, men gøy lell

Det er stengt for kommentarer.