Ilyushin flight D5

Denne uka har for en stor del vært preget av flight D5.  Før jeg forteller mer om det passer det med litt generell informasjon om flysamarbeidet her i Dronning Maud Land.

DROMLAN (Dronning Maud Land Air Network) er et samarbeid mellom flere aktører i Dronning Maud Land, hovedsaklig de nasjonale polare institusjoner i de land som har stasjoner her nede.  Fra Norge er Norsk Polarinstitutt med og stiller med Troll og mannskapet her.  DROMLAN sørger for å holde flystriper i drift, organisering av flygninger, i tillegg til en rekke støttetjenester som f.eks værmeldingstjenesten.

Flygninger gjennomføres av ALCI (Antarctic Logistics Centre International) som disponerer en Ilyushin IL76 for flygninger mellom Cape Town og Dronning Maud Land og Basler BT67 for flygninger internt i Dronning Maud Land.  Ilyushin opereres av et russisk mannskap mens baslerne opereres av mannskap fra Canada.

Det finnes to flystriper her som er gode nok til å ta ned Ilyushin; Novolazarevskaja og Troll. Begge disse er anlagt på blåis.  Før jul er det Novo som tar i mot alle flygniner fra Cape Town. På sensommeren (etter jul) smelter det så mye på Novo at stripa der ikke kan brukes.  Troll tar derfor over som hovedflyplass.  I forbindelse med hver ilyushin-flygning er det en rekke såkalte «feeder flights» der baslerne flyr personell mellom hovedflyplassen og stasjonene i området.

Vi har nå jobbet en stund med forberedelser til sesongens første ilyushin-flygning til Troll.  Stripa har blitt vedlikeholdt, stasjonen har blitt ryddet og vi har satt opp en teltleir for å huse alle som skal videre til de forskjellige stasjonene.  Opprinnelig var det meningen at ilyushin og de aller fleste av passasjerene skulle komme torsdag og være her bare én natt.  Desverre gikk en av baslerne i bakken denne uken.  Heldigvis var det ingen personskader. Dette var flyet jeg selv fløy til Troll med, så dere ser bilder av det i en av de første bloggartikklene.  Med en basler mindre tar feeder-flygningene lengre tid og vi måtte derfor ha ilyushin stående her to netter, og de siste gjestene kom seg ikke avgårde med basler før søndag.

Ilyushin landet på Troll torsdag 8. januar kl 03:42.  Basleren kom inn kl 04:20.  Alt gikk strykende og været var godt.

Ilyushin IL76
Ilyushin inn for landing på Troll

Oppstillingsplassen på Troll
Oppstillingsplassen på Troll

Flyplasskafeen
Ankomsthall og flyplasskafe i et gammetelt. Lasse, dette er vel en flyplass etter din smak?

Etter lossing fikk vi kjørt passasjerene inn til Troll.  Selv om det er slitsomt er det artig med så mange gjester fra mange forskjellige land. Totalt hadde vi 26 innkvartert i teltleiren.

Flybussen
Britt foran flybussen

Flyhotellet
Flyhotellet

Mens vi var i ferd med å få avgårde ilyushin fikk vi besøk fra vår nærmeste nabo; SANAE (den sør-afrikanske stasjonen). De kom med helikopter og ble til over lunsj.

sanae-helikopter
Helikopteret fra SANAE

7 tanker om “Ilyushin flight D5

 1. Hei Asbjørn! Interessant å lese bloggen din!
  Flott flyplass det der, med flybuss og hotell og greier. Ilyushin er tøft fly.

 2. Ja, så flott ut. Jeg prøvde å finne en billig flybillett på finn, men du får melde fra at Troll ikke ligger inne som en destinasjon ;)

 3. Utrolig heftig! Må være kult å være med på å lage en egen flyplass :D. Hvordan er de russiske flyene? Er det litt sovjet-faktor?

 4. Hei Asbjørn og gjengen!
  Synd at Baslern gikk i isen! Håper vår kanadiske pilot ikke blei skada! Trivelig gjeng de pilotene!

  Her i Tromsø venter vi sola tilbake i morgen, det gløder guloransje i horisonten i dag så det er vel ikke lenge til (hvis det ikke skyer over igjen.
  Håper dere får tid til flere runder med snøpetrellene, det blir artig å se når de får unger på vingene – utrolig flotte dyr!
  Nyttårshilsen fra Stein Ø.

 5. Hei Asbjørn, skjønner at du har det moro, litt annerledes enn å rette 100 eksamensoppgaver det her ja …. Lavvo på flyplass bør det være ja, skjønt dette gammeteltet står jo så rett så jeg lurer på om dette er en modell i playmobil-plastikk, været er jo også urealistisk bra …, får du trent noe?, jeg trener til Birken :-)

 6. Marius: Ilyushin er et veldig stilig fly, i hvertfall på utsiden. På innsiden er sovjet-faktoren stor. Jeg kikket inn i cockpiten, og det var en opplevelse :)

  Stein: Artig å høre fra deg. Vårt kanadiske flymannskap kom fra det uten skader. Det blir helt sikkert flere runder med snøpetrell, skal bli artig å se hvordan ungene utvikler seg.

  Lasse: Gammeteltet er nok i bomull, men vi har strekt det godt :-) Til trening så har vi trimrom, men jeg foretrekker skiløypa som går langs kanten av breen. Det er faktisk satt av tid til trening to ganger i uka i arbeidstiden.

 7. Det må være godt for dere å se litt andre folk også. Å plutselig ha 26 mennesker på besøk, må være god avveksling.

  *klem

Det er stengt for kommentarer.