Hjemreisen

Etter noen uker med hektisk overlapping kom det uungåelige; hjemreisen. Først en minneverdig hjemreisefest med rørende taler og festligheter. Denne markerte at vi gamle slutter i våre stillinger og overlater ansvaret til de nye. Lykke til, dere seks som skal tilbringe vinteren 2010 i Jutulsessen. Jeg håper og tror dere får det bra.


En siste fjelltur. Sommeren på Troll er fin, godt å kunne gå på tur
med så lite klær.

Selve hjemreisen ble satt til onsdag 2. desember. Vi hadde strålende vær men ble likevel værfaste på grunn av dårlig vær på den tyske stasjonen Neumayer. Flyet vårt sto der og hadde ikke sikt nok til å lette før ut på kvelden.

Vi dro ut på samme måte som vi kom. En basler (DC-3) fra Troll til Novolazarevskaja og Ilyushin derfra til Cape Town.


På Trollbussen på vei til flyplassen. Britt er med til flyplassen men
skal være på Troll hele sommersesongen også.


Polar 5, en basler som skal frakte oss til Novo.


Utsikt ut vinduet før avgang


Ilyushin på Novo


Inne i ilyushin, rett før landing i Cape Town

Dette er siste blogginnlegg jeg skriver om Norwegian Antarctic Research Expedition 2008-2009 (NARE0809). Artig at så mange har fulgt med på det jeg har skrevet. Takk til polarinstituttet for å ha gitt meg muligheten til å dra til Troll, dette har vært et år jeg aldri kommer til å glemme. Og selvsagt vil jeg takke Britt, Dag, Jan, Per og Øyvind. Vi har hatt mange gode opplevelser sammen.


På seiltur i Cape Town. Table mountain i bakgrunnen.

Som vanlig er blant overvintrere så skal jeg ha en ferie i Sør-Afrika før jeg drar hjem til vinteren i Norge. Har hatt noen dager i Cape Town nå og drar videre til Johannesburg i morgen. Den største attraksjonen blir en “walking safari” i Krüger nasjonalpark med overnattinger i telt.

TrollSat

Helt på slutten vil jeg skrive litt om Kongsberg Satellite Services (KSat) og deres stasjon i Antarktis: TrollSat. TrollSat er et av forskningsteknikerens største ansvarsområder.  KSat har hovedkontor i Tromsø og driver hovedsaklig med bakkestasjoner for satellitter.

Det er KSat som leverer kommunikasjonstjenestene (internett og telefon) til Norsk polarinstitutt på Troll.  Dette gjør de ved hjelp av antenna “com2″ som er rettet mot en geostasjonær kommunikasjonssatellitt.  Com2 har et speil på over 6m og er i stand til å kontinuerlig korrigere azimuth og elevasjon slik at den får godt signal selv om satelittbanen ikke er helt perfekt geostasjonær.

KSat har også en rekke andre antenner og utstyr som andre kunder av ulike årsaker ønsker plassert i Antarktis.  Den viktigste er Troll1-antenna på Sofietoppen.  Dette er en antenne med omtrent samme diameter som com2 men denne brukes til å kommunisere med satellitter som går i polare baner (fra pol til pol).  Det er veldig fordelaktig å ha bakkestasjoner for polare satellitter nær polene for da kan man få radiokontakt på de fleste av omløpene til satellittene.


Com2 i forgrunnen og Troll1 (Sofietoppen) i bakgrunnen

Satellittene i polarbane bruker gjerne bare 1-2t på en runde rundt jorda og er typisk synlige over Troll i ca 10 minutter.  Siden disse satelittene ikke står stille på himmelen er antenna i stand til å “tracke” en hvilken som helst satellittbane.  Det er fascinerende hvor nøyaktig og hurtig den svære parabolantenna er i stand til å justere posisjon.  Noen av de viktigste brukerne av Troll1 er GeoEye og DigitalGlobe. Begge har satellitter som tar bilder av jordoverflaten, bl.a brukt til GoogleEarth. Bildedata lastes ned og sendes til kundene over com2-linken samtidig som at nye instruksjoner sendes opp til satellitten.


Inne i radomen til Troll1 på Sofietoppen. Speilet står nå i “hvilestilling” og peker rett opp.

Min jobb har vært å hjelpe til med det tekniske når noe går galt.  Overvåkning skjer stort sett i Tromsø som ringer ned til Troll hvis de oppdager noe som må gjøres.